BENCZÚR HÁZ KULTURÁLIS KÖZPONT TÖRTÉNETE

Az Egyedi-palota a 19. század végén a Benczúr (akkor Nagy János) utca 27. szám alatt lakórezidencia és irodák céljára épült pazar palota.

Az Egyedi család gazdagságát a 19. század második felében alapította Stern Ignác, az újpesti lepárlóüzem tulajdonosa. Fiai megosztották a vagyont, Artúr kezelte az Egyeden (Sopron vármegye) lévő több ezer holdas családi gazdaságot, míg Lajos az újpesti lepárló új tulajdonosává vált. 1885-ben és 1889-ben a Stern fivérek a családi földek elhelyezkedése után felvették az Egyedi családnevet.

A nagy gazdasági világválság Egyediék számára megnehezítette az életet, a család vagyonának csak töredékei maradtak meg, míg az eszközök többségét, így az Egyedi-palotát is a Magyar–Olasz Bank szerezte meg.

Az épület tervét Marmorek Oszkár műépítész készítette. A palotát zártsorú beépítésű, belső udvaros, magastetős, háromszintes lakóépületként alakították ki. Szintjei: alagsor, magasföldszint, részben beépített félemelet, második emelet és részben beépített tetőtér. A főhomlokzat díszítését Karl Waschmann tervezte. A belső térben Róth Miksa ólomüveg ablakai, és eredeti enteriőrök láthatók. Az alagsorban a kiszolgáló helyiségek és az istállók, a földszinten hálószobák és a recepció, míg az első emeleten az irodák voltak. Az aula kupolája alatt télikertet alakítottak ki, a Szalon (ma Díszterem) az utcára néző középső terem volt, míg a Hölgy termet (a mai Fehér Szalont) és az Úri termet (a mai Barna Szalont) a belőle és külön is nyíló, két oldalsó teremben helyezték el. A Vadászterem szép fafaragásos galériájával étkezőként szolgált. A ház mögött, az épület teljes szélességében téglafallal körülvett kert található, benne melléképülettel és szabadtéri színpaddal.

A korábbi Postás Művelődési Központ ma Benczúr Ház Kulturális Központ néven kulturális és rendezvényközpont, a Postakürt Alapítvány székhelye, otthont ad a Postamúzeumnak. Műemlék.