BENCZÚR HÁZ KULTURÁLIS KÖZPONT

1068. Budapest, Benczúr u. 27. Tel.: +36/1 322 4240, E-mail: info@benczurhaz.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre, legyen Ön is a baráti körünk tagja!

Kedves Nézőink,

 

a Benczúr Ház Kulturális Központ a tervezett előadásait megtartja az alábbiakban részletezett óvintézkedések betartása mellett. A járványügyi helyzetre való tekintettel, mindannyiunk biztonsága érdekében, az egészségügyi hatóságok ajánlásait figyelembe véve az alábbi közönségforgalmi változásokat vezetjük be.

 

Intézményünk a kontaktusmentes ügyintézésre törekszik és természetesen kizárólag tünetmentes munkatársaink tartózkodnak az épületben. A közönségforgalmi területeken dolgozóink növelik a takarítás gyakoriságát, különös tekintettel a mosdók, pultok, kilincsek fertőtlenítésére és a nézőtér átszellőztetésére.

Az önökkel közvetlenül találkozó munkatársaink maszkot viselnek.

Nézőink számára kézfertőtlenítőket helyezünk ki a bejáratoknál.

  • 2020. szeptember 1-jétől játszóhelyeink teljes területén kötelező az arc és a száj eltakarására alkalmas maszk viselése.

  • Az előadásokat tünetmentes nézők látogathatják. Munkatársaink jogosultak a nézők testhőmérsékletének ellenőrzésére. A 37.5 fok feletti érték észlelésekor – egy ellenőrző mérést követően – az érkezőt megkérjük, hogy egy külön egyeztetett, másik időpontban nézze meg az előadást. 37.5 fok alatti érték mérését követően egy regisztrációs listában rögzítjük az önök személyi adatait (név, lakcím/tartózkodási cím, telefonszám), a regisztrációs íveket egy esetleges kontaktkutatás céljából 21 napig tároljuk, semmilyen más célra nem használjuk fel, a 21 nap elteltével megsemmisítjük.

  • Előadások előtt a kapukat 60 perccel megnyitjuk annak érdekében, hogy csökkentsük a sorban állás idejét.

  • Nem csak a jegyek átvétele, hanem ellenőrzése is a bejáratnál történik, majd ezután kérjük, lehetőség szerint az intézmény kertjében, vagy az étterem nyitott erkélyén várakozzanak.

  • Játszóhelyeinken (Díszterem, Benczúr Kert) a nézőtéren csak egy háztartásban élők foglalhatnak egymás mellett helyet, mellettük mindkét irányban egy hely kimarad. Ülésrendünket ennek megfelelően alakítjuk ki. Ennek betartását a nézőtéri ügyelők folyamatosan ellenőrzik. Előadásainkon nézőink igény szerint elfoglalhatnak olyan szabadon maradt helyeket, melyek távolabb esnek más nézőktől.

  • Ruhatárainkat zárva tartjuk, nézőink bevihetik kabátjukat és táskájukat a színházterembe, ezeket a mellettük lévő üres helyeken elhelyezhetik.

  • Kérjük, hogy amennyiben tehetik, online felületeinken vásárolják meg jegyeiket.

 

Bízunk benne, hogy a kényelmetlenségeket előadásaink feledtetni tudják. Mi már nagyon várjuk önöket!

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.09.21. 15:00 

BARTÓK 75

Zelinka Tamás​ műsora 

A 75 éve elhunyt Bartók Bélára világhírű színpadi műveinek (A kékszakállú herceg vára; Fából faragott királyfi; A csodálatos mandarin) felidézésével emlékezünk.

Bartók Béla  (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.) magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre

​A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300 Ft.

Magyar Katolikus Rádió – Közönségtalálkozó

2020.09.22. 17:30 

Délutáni találkozás c. műsor nyilvános felvétele

Isten ajándéka: a művészet gyógyító ereje

vendég: Mikó István színművész, érdemes művész

műsorvezető: Lázár Csaba

 

A belépés díjtalan!

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.09.28. 15:00 

Őselemek egysége és küzdelme a festészetben

Sipos Endre festőművész, művészetfilozófus előadássorozata.

Sipos Endre egy új műelemzési módszert dolgozott ki. A módszer egyediségét és hitelességét szerző 45 év alkotói, pedagógiai és előadói tevékenysége alapozza meg. A művészetfilozófus rendszeres vetítéses műelemző előadásait sok éve rengetegen látogatják. “Van az ő előadásaiban egy különös erő, mert szavai nyomán a művek és maga az alkotás is annyira megelevenednek, hogy sokszor azonnal magam is elkezdenék festeni. – állítja egyik hallgatója.

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre

​A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300 Ft.

A VIRTUÓZOK KAMARAEGYÜTTES KONCERTJE

2020.10.01. 19:00 

Virtuózok a zene világnapján

A zene világnapján a bolygó számtalan pontján ünneplik az ember legősibb megnyilvánulási formáját - a zenét.A Virtuózok Kamaraegyüttes alapvetően rendhagyó formációja pedig új lépésre szánja el magát; a rendhagyó formáció egy hagyományos koncerttel köszönti a két talán legnagyobb hatású komponistát. Mozart és Beethoven két nagyon különböző karakterű komponista volt, akik sem időben, sem térben nem éltek egymástól messze - ennek ellenére személyesen talán sosem találkozhattak. 

A Kamaraegyüttes életében szintén szokatlan, hogy a korábbiaktól eltérően most vendégművész is érkezik, aki nem más, mint a Virtuózokból szintén jól ismert Abouzahra Amira, aki a 2017-es műsor finalistája, a kicsik korcsoportjának győztese volt.

A program a jól megszokott módszer szerint alakul - Szüts Apor művészeti vezető hangszerelése révén kamaraformációban szólalnak meg a darabok, két fuvola, klarinét, hegedűk, brácsa, cselló, nagybőgő, és zongora felállásban. A Beethoven szimfóniához ezúttal Takáts Márton zongoraművész is csatlakozik, akinek köszönhetően kétszer annyi kéz játszik majd a zongorán.

 

Műsor:

Mozart: Figaro házassága -nyitány

Mozart: G-dúr hegedűverseny

- szünet -

Beethoven: 5. szimfónia

Művészeti vezető: Szüts Apor

Fotó: Hegedűs Bence

​A belépő megvásárolható online, illetve a helyszínen, jegyár: 1000 Ft.

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.10.05. 15:00 

Terézvárosból indult hódító útjára

Zelinka Tamás műsora

A Király Színház (1903-1941) az erzsébetvárosi Király utca 71. számú házban volt és homlokzatát átépítették: ma vívóterem. A Király Színház a Somossy Orfeum átépítése után jött létre és számos fantasztikus operett bemutatójának lett a színhelye. A sikerszéria 1904-ben Kacsóh Pongrác: János vitéz c. dalművének bemutatójával kezdődött, később mások mellett, Szirmai Albert (Mágnás Miska, Mézeskalács, stb.) és Jacobi Viktor (Leányvásár, Szibill, stb.) művei is itt kerültek először színre.
Az előadás zenei anyaga a fentebb felsorolt gazdag repertoárhoz kapcsolódik.

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre.

​A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300 Ft.

BERKI TAMÁS ÉS SÁRIK PÉTER JAZZKONCERTJE

2020.10.08. 19:00 

Berki Tamás – ének, Sárik Péter – zongora

Berki Tamás 14 évesen kezdte zenei pályafutását egy beatzenekarban. Nyert nemzetközi ifjúsági jazzénekes világversenyt, a Nemzetközi Jazz Federáció „Best of” listája a mai napig Európa egyik legjobb férfi jazzénekeseként tartja számon. Szabó Gábor Életműdíjat, Artisjus-díjat, Nívó-díjat és Lyra-díjat kapott, 2007-ben pedig átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Sárik Péter jazz-zongoraművészt virtuozitásáról és műfaji  sokoldalúságáról ismerhetjük. Egyedi ötletei örömteli és közérthető produkciók alakjában mutatják be, és teszik egyre népszerűbbé a jazz zenét. Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak: kompozíciói rendre dobogós helyezéseket érnek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein. Díjak, elismerések: Orszáczky-díj, Artisjus-díj, Jazzy Rádió dalverseny: “Legjobb szólista”, Emerton-díj. A két művész 2012 óta duóban is fellép. Fellépéseik igazi közönségbarát jazz koncertek, teli humorral, örömmel, játékkal és energiával.

​A belépő megvásárolható online és a helyszínen, jegyár: 1500 Ft, nyugdíjas és diák: 1200 Ft

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.10.12. 15:00 

Emberkísérletek a pszichológiában

Vajda Zsuzsanna pszichológus előadássorozata

Bármikor lehetünk rabok, vagy börtönőrök?

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre.

A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300Ft.​​

AZ OPERAHÁZ VALÓDI TITKAI 

2020.10.13. 18:00 

Merczel Mari játékmester előadása

Különös előadás a függöny szétnyitása előtti és összehúzása utáni operai titkokról: meglepetésvendéggel, kulisszatitkokkal, vetítéssel.

​A belépő megvásárolható online, illetve a helyszínen, jegyár: 800 Ft.

BAKONYI MARCELL DALESTJE

2020.10.14. 19:00 

zongorán közreműködik: Mikó Szilvia

Győrött született 1980-ban, 2002-től 2007-ig Hamari Júlia volt a mestere a stuttgarti Zeneakadémián ahol 2007-ben kitüntetéssel diplomázott. Tanulmányai elvégzése után a  Zürichi Operstúdió szerződtette. Nagy kiugrás volt a karrierjében 2009 tavaszán a Schwetzingeni Ünnepi Játékok, ahol Günther Krämer rendezéseben Händel Ezio című operájában Varo szerepét alakította óriási sikerrel. 

A 2010-2011-es szezonban Dulcamara szerepét énekelte Donizetti Szerelmi bájital című komikus operájában, valamint Leporellót alakította a Don Giovanniban szintén Salzburgban.

2011 szeptemberében végre hallhattuk Marcellt a Magyar Állami Operaházban,ahol Erkel Ferenc Bánk Bán című operájában II. Endre királyt alakította. Ezt követően visszatért Salzburgba ahol Rossini Hamupipőke című operájában Alidoro szerepében tündökölt.

A 2012-es esztendőben bemutatkozott az osloi Operházban Monteverdi  Odüsszeusz  Hazatérése című operájában. 2016-17 es esztendőben a Nürnbergi Színház tagja volt, ahol fellépett többek között Rameau Gáláns Indiák című darabjában, amiben Huascart énekelte, valamint Leporelloként is a Don Giovanniban. A 2017-18- as szezonban Marcellt több nagyszerű szerepben is hallhatta a budapesti közönség. Alakította többek között Figarot, II. Endrét, Mustafat, Porgyt. 2018 nyarán meghívást kapott a Maceratai Opera Fesztiválra, ahol Mozart Varázsfuvola című Operájában az Öreg pap szerepét fogja énekelni Graham Vick rendezésében.

A produkció a Köszönjük Magyarország! program keretében valósul meg.

​A belépés ingyenes.

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.10.19. 15:00 

A naturális és az ideális forma viszony az európai festészetben

Sipos Endre festőművész, művészetfilozófus előadássorozata.

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre.

A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300 Ft.​​

BENCZÚR AKADÉMIA

2020.10.26. 15:00 

Köszöntés és emlékezés

Zelinka Tamás műsora

70 éve született Makláry László karmester, 75 éve született Szörényi Levente zeneszerző, 80 éve született Gregor József, Kobayashi Ken-Ichiro karmester, Komlós Péter hegedűművész

Az előadás a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával jött létre.

​A belépő megvásárolható a helyszínen, jegyár: 500 Ft, postás nyugdíjasoknak 300 Ft.

Magyar Katolikus Rádió – Közönségtalálkozó

2020.10.27. 17:30 

Délutáni találkozás c. műsor nyilvános felvétele

részletes műsor egyeztetés alatt

A belépés díjtalan!

 
 

Koncertjeinkre a Magyar Posta Zrt. dolgozóinak járó kedvezményre való jogosultságot a jegyek átvételekor igazolni kell
További információ: 322-4240, info@benczurhaz.hu

Impresszum

Tel: 322 4240 (Porta)

E-mail: info@pkalapitvany.hu

© 2019

Postakürt Alapítvány

1068 Budapest, Benczúr utca 27.