Halmos Béla koncertsorozat

2021. június - szeptember

HB.png

A nagy sikerre való tekintettel folytatódik az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Ház Kulturális Központ együttműködésében létrejött népzenei koncertsorozat. Az estek a kuratórium tagjai által gondosan összeválogatott zenekarok koncertjeiből állnak.

JEGYÁR : 1000 FT

Helyfoglalás érkezési sorrendben!

Babra_C_Erdélyi Gábor.jpg

Babra: Száz év tambura

2021.08.11. 19:30-20:30

Esőnap: 2021.08.12. 19:30-20:30

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra  egyéniségét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg, amelyre koronaként kerül az a régies hangvételű, többszólamú éneklésmód, amely arra az unikális és kiveszőben lévő repertoárra jellemző, amelyet ma már csak a közép-európai régióban ismernek a nyelvet is már el-elfeledő szerbek és más balkáni népcsoportok. Új műsorukban közel százéves vajdasági gyűjtések anyagához nyúlnak és a délszláv gyökerű saját szerzeményeik bemutatják e zenei kultúra mai napig élő, változó jellegét.

A zenekar tagjai: Varga Veronika, Babcsán Bence, Koller Dániel, Pozsonyi Dávid, Réti Benedek

Borbély Mihály.png

Borbély Mihály és barátai: “Ókútból friss víz”

2021.08.25. 19:30-20:30

Esőnap: 2021.08.26. 19:30-20:30

A koncert anyaga egy nagyobb lélegzetű kompozíciósorozat, melynek első felében kvintett szerepel, a második részében pedig ugyanez az összeállítás mint szólisták csoportja koncertál az elsősorban vonós hangszereket és fafúvósokat szerepeltető szimfonikus zenekarral, “a la sinfonia concertante”. A darab a magyar és Kárpát-medencei zenei örökséget a XXI. század hangján szólaltatja meg - rubato balladai hangvétel, izgalmas táncritmusok, érdekes dallamfordulatok, modern harmóniák egyaránt szerepelnek a palettán.

A koncerten közreműködnek: Borbély Mihály, Lukács Miklós, Barcza Horváth József, Dés András, Farkas Zoltán ‘Batyu’.

A koncert után a zenekar egy interaktív közös zenélésre invitálja a közönséget!

Fanfara Complexa.jpg

Fanfara Complexa

2021.09.01. 19:30-20:30

Esőnap: 2021.09.02. 19:30-20:30

A Fanfara Complexa zenekar moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi elő. A zenekar jelenleg új lemezén dolgozik.

A zenekari tagok: Bede Péter, Babcsán Bence, Sófalvi Kiss Csaba, Salamon Soma, Réti Benedek, Róka Szabolcs, Vellner Balázs.